Universiteti Fehmi Agani Gjakov Fakulteti I Filologjis-Books Pdf

UNIVERSITETI FEHMI AGANI GJAKOV FAKULTETI I FILOLOGJIS
10 Aug 2020 | 21 views | 0 downloads | 16 Pages | 501.68 KB

Share Pdf : Universiteti Fehmi Agani Gjakov Fakulteti I Filologjis

Download and Preview : Universiteti Fehmi Agani Gjakov Fakulteti I Filologjis

Report CopyRight/DMCA Form For : Universiteti Fehmi Agani Gjakov Fakulteti I FilologjisTranscription

P rmbajtja, 0 1 Q llimi i studimit dhe metodologjia 3. 1 Sociolinguistika ose studimi i ligj rimit si pjes e sjelljes shoq rore 4. 1 1 P rkufizimi i sociolinguistik s 4, 2 Lidhja e gjuh s me etnografin 5. 3 Ceremonit q i paraprijn dasm s 5, 3 0 Fejesa 5, 3 1 Ndarja e vades 6. 4 0 Nata e dasm s 7, 4 1 P rhaj ra 7, 4 2 Kula i i nuses 8. 4 3 Zbritja e nuses 9, 4 4 Zbritja e dh ndrit 9, 4 5 Ndarja e kula it 10.
4 6 Dita e tret 10, 5 Kanaxheqi 11, 5 0 T marrit ngryk 11. 5 1 P rcjellja 13, 6 P rfundimi 15, Literatura 16, 0 1 Q llimi i studimit dhe metodologjia. Q llimi i k tij studimi sht t paraqet etnografin e t folurit n dasma llojshm rin. pasurin q ka pasur me at q ka sot fjal orthin e saj dhe traditat q jan p rcjell brez pas. Etnografia e t folurit n dasma n p rgjith si sht shum e pasur me fjal e shprehje. me k ng e vargje shum t bukura dhe me tradita shum vje are t cilat jan p rcjell brez pas. brezi Edhe n rajonin e Hasit dasmat tradicionale dhe etnografia e saj kan qen shum t pasura. me elemente tipike shqiptare por q edhe sot jan ende t pranishme me disa ndryshime t koh s. moderne Etnografin e dasmave do ta shqyrtojm n planin krahasues n rrjedh t koh s dhe. vendit duke nxjerr n pah ngjashm rit dhe ndryshimet q kan p suar. Metodat q kemi p rdorur n k t punim jan metodat krahasuese dhe p rshkruese. Metoda krahasuese m ka ndihmuar p r t b r krahasimin e etnografis s dasmave m t. hershme me ato t koh s s sotme n rajonin e Hasit nd rsa metoda p rshkruese m ka. ndihmuar p r p rshkrimin e ceremonis s dasmave, 1 Sociolinguistika ose studimi i ligj rimit si pjes e sjelljes shoq rore. do shkenc ka nj fush t caktuar studimi s cil s i referohet Ajo p rmbahet edhe n. termin a em rtimin p rkat s si p sh arkeologjia historia gjeografia kimia Edhe. sociolinguistika ndon se ka em rtim t p rb r nga dy rr nj t ndryshme socio shoq ri. linguistik gjuh si ka fushat e veta t studimit t cilat si kund r e parakupton edhe em rtimi i. saj jan jo nj por disa Kjo disiplin q mbahet disi n mes t dy kaheve studimore t. gjuh sis q ka p r objekt studimin e gjuh s e t sistemeve a n nsistemeve t saj dhe t aspektit. shoq ror a m sakt t studimit dhe vler simit t faktor ve jasht gjuh sor n jet n e gjuh s s. folur e t shkruar t do shoq rie t caktuar Fusha e studimit t sociolinguistik s nuk sht. struktura e shoq ris por gjuha e shoq ris 1, 1 0 P rkufizimi i sociolinguistik s. N Dizionario di Linguistika Fjalor i Gjuh sis jepet ky p rkufizim. Sociolinguistika sht deg e gjuh sis q merret me studimin e marr dh nieve nd rmjet. shoq ris dhe veprimtaris gjuh sore dallimet gjuh sore dhe dallimet e klasave t statusit dhe t. p rdorimit t varieteteve t ndryshme t pranishme n nj shoq ri t kuptuarit shoq ror t. gjuh s p rdorimin e sjelljeve komportimeve gjuh sore p r q llime t kontrollit shoq ror etj2. Gj Shkurtaj Sociolinguistik e shqipes Tiran 2009 f 17. Shih Giogio Raimondo Cardona Dizionario di Linguistica Armando Editore 1989 f 286 287. 2 Lidhja e gjuh s me etnografin, do fush sht t r si e nj sive leksikore n lidhje midis tyre dhe secila nj si sht e.
ndashme n pjes semantike m t vogla minimale ku sht e dukshme analogjia me. konceptin e fonem s si lidh se e tipareve dalluese Pra analiza gjuh sore sht par si mjet. p r t kuptuar se si sht strukturuar fusha p r nj kultur t caktuar dhe p r t i dh n asaj mj. p rfaq sim formal Kjo etnosemantik sht p rpunuar m pastaj n m nyr t shkall zuar. derisa t b hej nj etnoshkenc m e gjer nj etnoepistemologji dometh n nj shkenc e. kompetencave kulturore etnobotanika etnoanatomia etj3. 3 Ceremonit q i paraprijn dasm s, Sikur edhe n rajonet e tjera edhe n Has martesat b hen nd rmjet fshatrave t k tij. rajoni e m pak me qytete dhe me zonat tjera Kjo lidhet me shprehjen dhe me dhe fe me fe q. do t thot miku t jet me doke e zakone t nj jta4, Martesat nd retnike nuk ekzistojn Edhe n se ndodhin ato mund t jen ose kan qen. shum t rrallla dhe jan shum specifike dhe pa p lqimin e familjeve dhe si t tilla nuk. p rkrahen e miratohen kurr Akti q i prin dasm s pas fejes s sht ndarja e vades ose. marrja e penit Caktimi i koh s p r marrjen e nuses i ka paraprir p rgatitjes p r dasm nga ana. e atij q merrte nuse dhe kanaxheqit nga ana e atij q p rcillte vajz n5. 3 0 Fejesa n mes t rinj ve kryhej me an t nj nd rmjet si ose si e quajm ne msiti i. cili d rgohet nga familja e djalit p r t k rkuar dor n e vajzes ik s p r nuse ku zgjedhej miku. q i p rshtatej asaj familje por q sot krahas fejes s me misit po b hen edhe fejesat me p lqimin. e t rinj ve n mes veti apo me vet njoftim, Pasi t b het fejesa urohet familja e vajzes p r miqasin e re si p sh p rher e e dhe. ik n ishalla t rahatohet ika asht p r der t huj ishalla ia nin z nin e mir p rher miqasia e. Kurse n sht pin e djalit ceremonia dhe g zimi sht m i madh q p rcillet me urimet. si p sh e paski feju dj lin a P rher t koft Ishalla i ki me ymer e ja sheh hejrin P rher e. t ardhsh m gjithmon p r gzime Pritsh e itsh gjithmon p r t mir. K ng t q k ndoheshin n fejes iu dedikoheshin misitit i cili mbante p rgjegjsin mbi. supe p r nusen q e ka qit K to k ng k ndoheshin nga t af rimit e familjes s djalit ku msiti. l vdohej me fjal t mira n se ia ka qit nusen e mir dhe shahej n se ia ka qit nusen e keqe. Gj Shkurtaj Etnografia e t folurit t shqipes Tiran 2010 f 25. F Dulaj E folmja e Rahovecit me rrethin Prishtin 2016 f 320. Po aty f 321, Na pas qit msiti nusen e mire, Shpatlla e dashit i baft mir. Na pas qit msiti nusen e keqe, J u boft rruga o leqe leqe.
Shka pat msiti q u vonue, I kish pas pantollt pa arnue. Gruja e keqe i kish q llu, T u dal n kujshi tuj k rku. Mos e nxani msitin usht ta len lugen ja nis me grusht. Mos e leni msitin gj n e len lugen ja nis me sahan. 3 1 Ndarja e vades caktimi i dit s s martes s sht akti pas fejes s ku caktohet data e. marrjes s nuses nga familja e dh ndrit dhe nj koh sisht lihet nj shum e caktur e parave n. kafe apo n tabak si ndihmes p r p rcjelljen e vajzes Pasi t b het p rhaj r caktimi i dat s s. martes s dhe k putja e perit pas k saj miku nuk ka t drejt t k rkoj m asgj miku nuk ka. t drejt me lyp sen edhe n se ka met mangi naj sen p r ik n Caktimi i dat s s dasm s p rcillet. me k to urime si p sh P rher t koft q e dave dit n Her pa edhe ty t koft p rher. N se sht shp rfillur caktimi i dat s s dasm s nga ana e mikut jan k nduar vargje. fyese p r babain e nuses si p sh, Qen o i birt i qenit shum na rrejte. Her n kit dille e her n kit enjte, Si akt ceremonial i paradasm s ishte edhe mi u teshat gjith ka q ishte bler p r nusen. nga k puc t te stolit e arit Ashtu si n Rahovec edhe n Has d rgimi i teshave shoq rohej me. nj drek p r miq N p rfundim t buk s paguhej dashi Pra lihej nj shum simbolike nga. ana e mikut Nd rsa n ditet e sotme kjo shum e parave lihet p r rregullimin e nuses. Sipas zakoneve n Has dasmat kan filluar n dit n e diel ku jan mbledhur t af rmit e. familjes dhe bijat duke vazhduar me p rhajren q sht mbajtur n dit n e h n pastaj me. marrjen e nuses n dit n e enjte dhe me nj ceremoni pas martesore t premten ku sipas tradites. rregullohej nusja dhe vall zohej e k ndohej Nd rsa n dit t e sotme nusja mirret zakonisht t. shtunen ose t diel n dhe dasma fillon t m rkuren q njihet si nata e dasmes darka e qenve. pasohet nga p rhajra q mbahet t enj ten duke vazhduar me ceromonin e nat s s kula it nj. dit para marrjes s nuses Koh zgjatja e ceromonis s dasm s varet nga mjetet materiale q. posedon familja, Nj fakt i r nd sish m sht se dasmat jan b r n stin n e vjesht s ose t dimrit pas.
p rfundimit t pun ve bujq sore pas mbledhjes s grurit dhe korrjes s misrit kallamoqit pasi. k shtu sht pia do t jet m e p rgatitur materialisht p r fillimin e dasm s Nj tjet r arsyeje. ishte edhe koha e nxeht e cila do t ndikonte n prishjen e gj sendeve e sidomos mishit pasi q. nuk kishte mjet p r ftohje Nd rsa sot dasmat mbahen m shum ver s por edhe dimrit ashtu si. iu p rshtatet familjar ve, 4 0 Nata e dasm s ose darka e qenve shta nata e par e fillimit t dasm s e cila mbahet. t m rkuren Em rtimi i till i k saj nate sht sepse mblidhen familjart dhe t af rmit p r t. h nger pa teklif ose si i thojn me honger si qent N k t nat sht b r mbledhja e. bijave hallave dhe familjar ve t tjer n m nyr q t jen t p rgatitur p r dit n e nes rme q. sht p rhaj ra Po ashtu sht b r edhe mbledhja edhe k ng tareve ose dajregjive t cil t. kan q ndruar deri n p rfundimin e dasm s nd rsa n ditet e sotme ky fakt nuk q ndron sepse. k ng taret vijn n dit t e caktuara t dasm s, T m rkur n jan caktuar dy gra m t zonjat si maxhetore p r gatimin e buk s. hyzmetqar t si ndihm s dhe sh rbyes gjat dasm s dhe ak it t cil t jan marr me p rgatitjen e. gjell rave ku i zoti i sht pis i kontrollonte n se kishin harxh t mjaftuesh m p r p rgatitjen e. ushqimit Ai iu drejtohej me k to fjal puna e mar ju koft A keni boll harxh mos m kurseni. mos t jet kurgjo mangi Mos ki dert kam me ta kry si asht mas miri ia kthen ak ia. 4 1 P rhaj ra p rhera koha e pritjes p r urime nga familjar t sht dita e par e. fillimit t dasm s e cila mbahet n dit n e enj te koh ve t fundit organizimet nuk b hen vet m. dit ve t diela prandaj edhe dita e urimeve l viz nga e enj ta n dit t e tjera ku jan t ftuar. familjar miq dhe rrethi m gjer i familjes Kjo dit sht p rcjell me muzik t ndar te grat. kan k nduar defatoret magjupet ose jevget nd rsa te burrat tupanxhit. K ng t e dasm s te grat jan k ng q kryesisht u japin epitete t mira qiftit martesor. djalit dhe vajz s N ato raste ngritet lart k kesa p r jet t lumtur t t rinj ve Ata. konsideroheni si student edhe at her kur jan t till M her t jan k nduar k ng q kan. pasur p rmbajtje serioze por edhe gazmore kurse koh t e fundit ka hyr p r fat t keq edhe. stili i ashtuquajtur tallava ku p rve ritmit nuk ka asgj p rmbajtesore6. Edhe vendi i q ndrimit ka qen i ndar burrat kan q ndruar n kulla ose oda e. burrave nd rsa grat n p r dhomat e sht pis Kurse sot dasmat mbahen n ambiente t. p rbashk ta n sht pi ose restorante ku do gj sht e rregulluar nga ekipi i restorantit. Kjo dit p rcillet me k to urime si p sh Ishalla me gzime e me t mira ta kryn zoti. Ishalla ta kryn zoti me t mira etj, N k t dit d rgohen teshat te sht pia e nuses e cila p rcillet me k ng t ndryshme me. def si p sh, U nis dasma p r mu nis p rher t koft o zoti i shpis. Po i qojm kutiat e kuqe, Sot nj jav po vijn me nuse.
A mun erdht a munt shkut, Ju me mikun qysh e qut, 4 2 Kula i i nuses. Gatimi i kula it paraqet aktin m interesant q zhvillohet nat n e dasm s t nes rmen. merret nusja n mesin e grave N nj dhom tubohen gra dhe vajza e shtrojn sofr n n mes t. dhom s merret miell vez qum sht sheqer dhe yndyr dhe fillon gatimi N Rahovec me. rrethin gatimin e kula it e fillon nj vajz e re dhe e p rfundon nj grua e moshuar 7 Nd rsa n. Has gatimin e b n nj djal me n n e me bab i cili ka t vendosur n kok tre plisa si. simbol q nusja t b j djem dhe gjat gatimit e deri n pjekje ai nuk duhet t flas T. mosfolurit e djalit q e gatuan kula in lidhet me at q edhe nusja t jet e pafjal ose si. shprehet populli e pagoj N kula in e gatuar vendosen monedha t cilat nuk num rohen si. simbol q sht pia t k t t mira material t panumrueshme Procedura e gatimit t kula it. shoq rohet me k ng nga m t ndryshmet si, Sitet milli n magje t kuqe. P rher t koft o bab kjo nuse, Sitet milli n magje t re. Po aty f 323, Po aty f 324, P rher t koft oj n n kjo re. Pastaj k ng drejtuar djalit q gatuan kula in si p sh. Kush e et kula in kula in o, T dy durt ju rritshin e ju trashin o.
4 3 Zbritja e nuses, Me t arritur n oborrin e dh ndrit rreth kerrit t nuses mblidhen m t af rmit P rgatitet. nj djal i mosh s nj deri n dy vje are q njihet si djali i duvakut Ai mb shtillet me marham. t kuqe dhe i vihet nuses n preh r Ideja e k tij veprimi lidhet me d shir n q nusja t b j djem. Nusja i jep nj dhurat bakshish djalit t duvakut P rve djalit t duvakut n kerr t nuses jan. edhe djali dhe qika e kerrit Vjehrri dhe daja i dh n drit e morin p rdore dhe e zhdrypin nusen. nga kerri Kur ajo zbret n tok dh nd ri hedh sheqer nga drejtarja Sipas zakonit shtihet edhe. me arm zjarri N vazhdim nusja e shoq ruar nga vjehrra dhe dh nd ri dhe drejtohet nga hyrja. e sht pis Ideja e k tij veprimi lidhet me at q nusja ta kaloj nj jet t mb l me vjehrren dhe. me sht pin 8, Shoq rohet me k ng t llojllojshme si. Edhe kur ta zhdrypim o Lulijen prej kerrit, Edhe do ta ja merr o rrezet e diellit. Edhe kur ta zhdrypim o Lulijen prej drames, Edhe do ta ja merr o rrezet e h nes. Fjal t dhe shprehjet q e p rcjellin k t pjes t ceremonis s dasm s jan Mashalla i. koft Nusja si bajrak P rher e ishalla me nafa k Ishalla e ka k men e mar Ishalla ta mush. shpijen me djem, 4 4 Hyrja e dh ndrit, Pas kryerjes s t gjitha ceremonive t pritjes vjen moment i hyrjes s dh ndrit Teshat i.
shtrojn dy f mij q i kan prind rit gjall q p rcillet me k ng si p sh Na u shtru shtrati i ri. shti matmot nusja me fmi Na u shtru qarqafi i bardh shti matmot nusja me djal N at. ceremoni marrin pjes familja e ngusht N hyrje t dhom s disa t rinj q ndrojn t gatsh m. Po aty f 326, p r t ia dh n ndonj grusht n shpin si shenj adeti Dh nd ri pasi hyn Brenda e nxjerr nj. dhurat p r jasht duke e hedhur n mesin e turm s Ai q arrin ta kap dhurat n quhet me fat M. tej nga t pranishmit hidhen valle e k ndohen k ng Dh ndri ngacmohet me k ng si p sh o. vlla mos u b n belezh se sonte t knon turreci n vesh Der s s dh nd rit i vihet nj sof r e cila. UNIVERSITETI FEHMI AGANI GJAKOV FAKULTETI I FILOLOGJIS DEGA E GJUH S SHQIPE PUNIM DIPLOME TEMA ETNOGRAFIA E T FOLURIT N DASMA N RAJONIN E HASIT MENTORI STUDENTJA Prof ass dr Fridrik Dulaj Liridona Sufaj Gjakov 2017 2 P rmbajtja 0 Hyrje

Related Books

Ventimila leghe sotto i mari api2 edizpiemme it

Ventimila leghe sotto i mari api2 edizpiemme it

Ventimila leghe sotto i mari 566 0327 Int001 006 qxp 14 04 2009 15 18 Pagina 2 Cos ho pensato di regalare anche a voi le stesse emozioni che ho provato io anni fa raccontandovi i capolavori della letteratura per ragazzi Il professor Arronax e il maggiordomo Conseil partono alla ricerca di un leggendario mostro marino e trovano invece avventure straordinarie a bordo del Nautilus l in

Ventimila leghe sotto i mari VENTIMILA LEGHE SOTTO I MARI

Ventimila leghe sotto i mari VENTIMILA LEGHE SOTTO I MARI

Ventimila leghe sotto i mari www youfriend it 6 Pur trovandosi a sole trecento miglia da Capo Clear attracc al molo della Compagnia a Liverpool con un ritardo di tre giorni Sbarcati i passeggeri gli ingegneri esaminarono la nave Ci che videro li sorprese due metri e mezzo sotto la linea di galleggiamento si

INSTRUKTIONSBOG Renault

INSTRUKTIONSBOG Renault

RENAULT SMARTCARD ET I H NDFRI BETJENINGSTILSTAND anvendelse 1 2 1 2 3 1 11 Hvis du nsker at kontrollere l sningen efter anvendelse af RENAULT kortet eller ved hj lp af knapperne p h ndtagene kan dette ske indenfor ca tre sekunder for at aktivere d rh ndtagene inden disse l ses op Derefter er den h ndfri betjening p ny i funk tion og enhver aktivering p

Promoting Economic Development in Vulnerable Communities

Promoting Economic Development in Vulnerable Communities

effective models are discussed in chapter three under community development organiza tions One recent trend in community development involves assisting individuals with asset development Individual development accounts discussed in the section on pro grams for those who could start a business are an example of asset based strategies These strategies emphasize self sufficiency through

COMMUNITY DEVELOPMENT OUTLOOK SURVEY

COMMUNITY DEVELOPMENT OUTLOOK SURVEY

profits community and economic development organiza tions financial institutions as well as metropolitan and rural categories COMMUNITY DEVELOPMENT OUTLOOK SURVEY Introduction Respondent Profiles Respondent Breakdown by Place of Employment Respondent Breakdown by States Represented Respondent Breakdown by Population Served Survey data is based on 377 responses 26 9 22 1 17 6 10 7 9 9

Community development models and language

Community development models and language

Language Community development 70s community organising Values participation rights empowerment democracy Driven by people in community Worker facilitator 4 Strengthening community connectedness Goal connections between people Building connections Developing community identity Street garage sale Community fair Participation in other community action activities Concepts social

TRID REQUIREMENTS FOR NON PURCHASING NON BORROWING SPOUSES

TRID REQUIREMENTS FOR NON PURCHASING NON BORROWING SPOUSES

Analysis Who Should e Listed as an Applicant on Page 1 of the LE and as a orrower on Page 1 of the D Reg Z Section 1026 37 requires that the name of each consumer applying for credit must be reflected at the top of page 1 of the Loan Estimate under the heading Applicants

Remediation of Gaps in Clinical Skills One Size Fits One

Remediation of Gaps in Clinical Skills One Size Fits One

Emphasis on communications and clinical skills training vs clinical reasoning diagnostic skills Some clinical reasoning tested by notes after encounters Journal of Graduate Medical Education Joyce et al 2010 June 2 2 16 5 169 Summative OSCEs in undergraduate medical education Gormley Ulster Med J 2011 Sept 80 3 127 132

Teaching Medical Students About Disability The Use of

Teaching Medical Students About Disability The Use of

common since its introduction as a core method of assessing the clinical skills of students through objective structured clinical examinations OSCEs especially the United States Medical Licensing Examination SP exercises are an example of role play which as Quirk13 p101 notes promote s perspective taking reflection and self Dr Long Bellil is assistant professor Center for Health

LEARNING CLINICAL SKILLS University of Manitoba

LEARNING CLINICAL SKILLS University of Manitoba

skills is to provide all students with an opportunity to practice core clinical skills to develop a level of proficiency and be evaluated reliably on relevant skills and 2 A traditional faculty led learning method where an instructor teaches all students the particular skills The traditional method of teaching clinical skills usually involves teaching the class in a split groups half the

Objective Structured Clinical Exams A Critical Review

Objective Structured Clinical Exams A Critical Review

Objective Structured Clinical Exams A Critical Review John L Turner MD Mary E Dankoski PhD From the Department of Family Medicine Indiana University Since their inception in the 1970s objective structured clinical examinations OSCEs have become popular and now are part of the US Medical Licensing Examination for all US medical graduates Despite general acceptance of this method